I Olivoljeboken: från träd till bord får du lära dig allt om olivolja: olivträdets historia,
hur olivolja tillverkas, orsaken till de stora kvalitets- och prisskillnaderna
mellan olika olivoljor, olika olivsorter och hur man lägger in dem, hur man beskriver smak
och doft på oljan, olivolja som ruffel och båg i olivoljebranchen och mycket mer …
Boken innehåller även recept med både olivolja och oliver. Det kan vara det
enklaste enkla för att ge inspiration, som hur man doppar bröd och grönsaker i god olja,
ringlar den över ost för att förhöja smaken, förhöjer smaken på soppa, sallader, kokta
grönsaker, pasta och risotto. Det kan vara klassiska rätter med olivolja från länderna runt
Medelhavet, men också en hel del nytänk, som t ex hur man använder olivolja i desserter.
Olivoljeboken: från träd till bord
269 kr
Beskrivning
Olivolja är kanske den viktigaste delen av medelhavsmaten. Vi har sedan länge lärt oss att
steka i den. Det är en av de härdigaste fetterna och tål hög temperatur under längre tid. Men
olivoljan kommer allra bäst till sin rätt när den ringlas direkt från flaskan över den grillade
köttbiten, fisken, de kokta grönsakerna eller salladen. Olivolja är ett smakämne som höjer
smaken på både osten, brödet, soppan, pastan eller grytan.
Det är inte enkelt att välja vilken olivolja man ska köpa. I butikerna finns ett helt batteri i
olika prisklasser, från olika producenter och länder. Ska oljan vara ekologisk, vad betyder
DOP, hur är oliverna skördade, finns det flera sorters oliver, vad är skillnaden på grekisk,
spansk och italiensk olja, vad menas med extra virgin? Vad är skillnaden på filtrerad och
ofiltrerad olja, på monokultur och blend och vad betyder gentile, fruttato, intenso? Spelar
färgen på oljan någon roll, hur länge håller oljan, ska den förvaras i kylskåp? Hur beskrivs
smakerna på en olivolja och hur gör man en olivoljeprovning?
I Olivoljeboken: från träd till bord får du lära dig allt om olivolja: olivträdets historia, hur olivolja tillverkas, orsaken till de stora kvalitets- och prisskillnaderna
mellan olika olivoljor, olika olivsorter och hur man lägger in dem, hur man beskriver smak
och doft på oljan, olivolja som ruffel och båg i olivoljebranchen och mycket mer …
Boken innehåller även recept med både olivolja och oliver. Det kan vara det
enklaste enkla för att ge inspiration, som hur man doppar bröd och grönsaker i god olja,
ringlar den över ost för att förhöja smaken, förhöjer smaken på soppa, sallader, kokta
grönsaker, pasta och risotto. Det kan vara klassiska rätter med olivolja från länderna runt
Medelhavet, men också en hel del nytänk, som t ex hur man använder olivolja i desserter.
Sanna Töringe bor delvis på Österlen och delvis i södra Italien. Hon har skrivit 12
kokböcker på olika förlag och ett antal trädgårdsböcker. Tillsammans med sin man
importerar hon högkvalitativa olivoljor och annat från Italien. Hon har deltagit i internationella oliveoljekurser och även lett många olivoljeprovningar och haft matlagningskurser i Italien.
Författare | Sanna Töringe |
---|---|
Fotograf | Peter Carlsson |
Formgivare | Marja Pennanen |
ISBN | 9789178435876 |
Antal sidor | 184 |
Form | Inbunden |
Liknande produkter
-
Swedish Christmas
199 kr -
Göteborgsprofiler
399 kr -
Skånska matupplevelser
249 kr -
Barriärer
399 kr -
Med smaker från Skåne
219 kr