Smultron

219 kr

Smultron är uppföljaren till Lotte Möllers succé, den Augustnominerade Citron, och är en omfattande exposé av smultronets betydelse historiskt och kulturellt.

 

Boken är en sinnlig fröjd att läsa. Gör det!” Svenska Dagbladet

 

Nominerad till Årets trädgårdsbok 2015!

Författare: Lotte Möller

Beskrivning

Säg smultron och du får ett leende till svar. Men hur mycket vet vi om smultron mer än att de är doftande röda och smakar sommarlov, fågelsång och solsken?

Mångfaldigt prisbelönta Lotte Möller har färdats längs smultronets revor i tid och rum och gjort en mängd märkliga upptäckter. Till exempel att bäret som i dag står för barndom och oskuld en gång i tiden symboliserade falskhet och förräderi. Och att det inte var tillrådligt att äta eftersom paddor kunde ha förgiftat det. Smultron har också haft en erotisk innebörd. ”Plocka smultron under snön” var en populär lek på 1800-talet som gick ut på att den som förlorat fick låta sig kyssas under ett utspänt lakan. Allt man kan vilja veta om smultron i trädgården, i formgivningen, i botaniken, i sylt, desserter och brännvin, i dikten och i måleriet avhandlas i denna spännande och vackert illustrerade bok.

Boken nominerades till Årets Trädgårdsbok 2015. Gartnersällskapets omdöme: ”I denna böckernas bok om smultron tar Lotte Möller oss med på en fantastisk odyssé. Vi möter smultronet i underbara målningar från medeltid fram till dagens designsmultron. Som fromhet och godhet i poetiska verk, som falskhet och hyckleri i Shakespeares dramatik och på nytt som oskuld, t ex i Idas sommarsång. Som hälsokur för Linné och som skönhetsmedel för andra. Hur europeiska smultron möter amerikanska släktingar, som entusiastiska växtförädlare tar sig an så att vilda smultron görs till tama. Allt detta och mycket därtill i en vacker bok, som författaren gör mycket läsvärd och underhållande med sitt flyhänta och sköna språk, stundom med en skön humoristisk underton.”

FörfattareLotte Möller 
FormgivarePatric Leo
ISBN978-91-7843-442-8
Antal sidor184
FormInbunden
Utgivningsdatum2015-05-15
Rek. utpris339 kr
Dimensioner185 x 220 mm
Ladda ner pressmeddelanden

Ladda ner omslag

Provläs (öppnas i ny flik)