Hem/Fotografi/Ralph Nykvist: Helsingborg, Sverige, världen

Ralph Nykvist: Helsingborg, Sverige, världen

349 kr

Ralph Nykvist: Helsingborg, Sverige, världen. Fotografier 1963-1993 är den första större presentationen av en av våra mest egensinniga fotografer. Han har från 1960-talet och framåt fotograferat människor på gator i städer där han bott eller besökt. Ett stort antal av bokens bilder har aldrig tidigare visats. Den innehåller en essä som sätter in hans arbete i ett fotohistoriskt sammanhang.

Författare: Niclas Östlind
Fotograf: Ralph Nykvist

Beskrivning

Boken Ralph Nykvist: Helsingborg, Sverige, världen. Fotografier 1963-1993 är den första större presentationen av en av landets mest egensinniga fotografer. Ralph Nykvist har från mitten av 1960-talet och framåt fotograferat människor på gator i städer där han bott eller besökt. Det finns en ovanlig humor och värme i Ralph Nykvist bilder. Att hans blick för vardagens absurda sidor förenas med en enastående förmåga att komponera i fotograferingsögonblicket skänker dessutom bilderna en särskild dynamik. Många känner Ralph Nykvist bilder från böckerna I Sverige (1976) och Karnevalen i Venedig, som han gjorde tillsammans med Anders Petersens 1991, men också från åtskilliga reportage från München, Moskva och Irland andra platser publicerade i tidskriften ETC på 1980-talet.

Av bokens drygt 110 bilder har ett stort antal aldrig tidigare visats. Den innehåller också en essä skriven av Niclas Östlind som sätter in Ralph Nykvist arbete i ett vidare fotohistoriskt sammanhang, och lyfter samtidigt fram den stora betydelse Helsingborg hade för svensk fotografi under 1970- och 80-talet. Här fanns bland annat redaktionen för tidskriften Aktuell Fotografi och Fyra Förläggare, som gav ut bokserien Aktuell Fotolitteratur ett sammanhang där Ralph Nykvist hade en given plats.

FörfattareNiclas Östlind 
FotografRalph Nykvist
FormgivarePetter Antonisen 
ISBN9789178435746
Antal sidor120
FormInbunden
Utgivningsdatum2023-02-28