Hem/Alla böcker, Fotografi/Bilden av modet

Bilden av modet

299 kr

I Bilden av modet skriver två av Sveriges mest namnkunniga modeskribenter, Tonie Lewenhaupt och Lotta Lewenhaupt, om pionjärerna och föregångarna, några av dagens verksamma modefotografer, influenserna, de tongivande tidningarna och deras svenska efterföljare och utvecklingen från en tid då modebilderna kom till på en bakgata till dagens påkostade fotograferingar med supermodeller och stjärnfotografer.

 

”En viktig insats för svensk modefotografi” Göteborgs Posten

 

”Tidningshistoria och diverse designers presenteras med stor kunskap och oerhörd glöd” Svenska Dagbladet

Författare: Tonie Lewenhaupt, Lotta Lewenhaupt
Fotograf: Mattias Edwall, Carl Bengtsson, Hans Hammarskiöld

Beskrivning

Modebok_layout2

Det är i slutet av 1940-talet som svenskt modefotografi börjar få ett eget uttryck, till en början med intryck från Amerika där Sten Didrik Bellander som förste svensk assisterade den då 24-årige Richard Avedon. Men det var hemma i Sverige som Bellander och hans samtida kollegor utvecklade ett eget bildspråk, präglat av lugna, naturliga poser och kärleken till dagsljus.

I Bilden av modet skriver två av Sveriges mest namnkunniga modeskribenter, Tonie Lewenhaupt och Lotta Lewenhaupt, om pionjärerna och föregångarna, några av dagens verksamma modefotografer, influenserna, de tongivande tidningarna Harper’s Bazaar och Vogue och deras svenska efterföljare Bonniers Månadstidning, Damernas Värld och Femina och utvecklingen från en tid då modebilderna kom till på en bakgata till dagens påkostade fotograferingar med supermodeller och stjärnfotografer.

Bland de drygt tjugo fotograferna i boken märks förutom Sten Didrik Bellander exempelvis Lars Nordin, Georg Oddner, Kerstin Bernhard, Arne Nilson, Ralf Turander, Carl Johan Rönn, Carl Bengtsson och Mikael Jansson, för att nämna några, och författarna försöker ringa in vad det är som gör just dessa fotografer så speciella. Sextio års mode av våra största modefotografer tillsammans med författarnas djupa kunskap bildar en unik dokumentation av den svenska modefotografins historia. En blivande klassiker!

FörfattareTonie Lewenhaupt , Lotta Lewenhaupt
FotografMattias Edwall, Carl Bengtsson, Hans Hammarskiöld
FormgivarePatric Leo
ISBN978-91-7843-287-5
Antal sidor256
FormInbunden
Utgivningsdatum2009-02-09
Rek. utpris466 kr
Vikt1,92 kg
Ladda ner pressmeddelanden

Ladda ner omslag

Provläs (öppnas i ny flik)