Hem/Alla böcker, Kulturhistoria/Teaterns kläder

Teaterns kläder

349 kr

”Ett historiskt dokument där alltifrån spetsklänningar till tunga kungadräkter presenteras.” Femina

”Boken gör Dramatens rika klädhistoria tillgänglig genom att samla ett unikt bildmaterial i ett vackert och hanterligt format.” Dagens Nyheter

Beskrivning

Teatern_layout

”Siden, sammet, trasa, lump.” Det gamla uttrycket sammanfattar väl författarna och kostymskaparna Anna Bergmans och Nils Harnings arbete med Teaterns kläder – 100 år av dräkter på Dramaten. Namnetiketterna i teaterkostymerna i Dramatens kostymförråd vittnar om hur flera generationer av skådespelare använt samma plagg i olika föreställningar under Dramatens hundraåriga historia på Nybroplan. Kostymförrådet är under ständig förändring; det tillkommer hela tiden nya plagg, samtidigt som andra försvinner. Slitaget är enormt och många dräkter har använts tills de fallit i bitar. Plagg sys om, delar återanvänds i andra kostymer eller bärs som repetitionskläder.

Teaterns kläder är en dokumentation av denna förgängliga kulturskatt som de fantastiska teaterdräkterna i Dramatens kostymförråd utgör – från Harriet Bosses vackra klänning i brokadtyg som hon bar i Romeo och Julia till den slitna rutiga kavajen sydd till Holger Löwenadler i Möss och människor. Teaterkostymen och dess skapare är bokens huvudpersoner. Dräkterna har fotograferats i befintligt skick och varje dräkts historik skildras genom recensioner, kostymlistor, anekdoter, intervjuer och kostymskisser. Detaljbilder på dräkterna ackompanjeras av utförliga bildtexter som beskriver material och termer. Boken är också rikt illustrerad med historiska fotografier från föreställningar med många av teaterns mest firade skådespelare. Trendanalytikern och författaren Cay Bond bidrar med unikt intervjumaterial om hantverket och personerna bakom dräkternas tillkomst.

FörfattareAnna Bergman , Nils Harning 
ISBN978-91-7843-245-5
Antal sidor208
FormInbunden i tygliknande klot och guldpräglad
Utgivningsdatum2013-03-13
Rek. utpris530 kr
Ladda ner pressmeddelanden
Teaterns kläder omslag

Ladda ner omslag

Provläs (öppnas i ny flik)