Om rosor

249 kr

I Magnarp i södra Sverige finns en underbar rosenträdgård, som bjuder på oväntade upplevelser, syn- och doftintryck, helt utan ansade rabatter. I Om rosor samlas såväl fakta som historia och kulturhistoria och händelser knutna till trädgårdens rosor. Texterna illustreras av bilder som visar rosornas skönhet, från tidig knoppning till förförande blomman och det skrumpna nyponet.
Författare: Björn Forsberg
Fotograf: Janne Svensson

Beskrivning

Rosen är en symbol. Vi behagar med rosor, vi uttrycker beundran, kärlek och känslor med rosor. Rosen är det självklara valet i blomsterbutiken eller i plantskolan. Men, hur har rosorna kommit till vår del av världen? Var har de sitt ursprung? Hur har de fått sina namn?

I tre decennier har ett parti vildvuxen sly i Magnarp i södra Sverige förädlats till en underbar och spännande rosenträdgård som rymmer ett sjuttiotal gamla rossorter. Det är en trädgård som bjuder på oväntade upplevelser, syn- och doftintryck, helt utan ansade rabatter, men med en stor medvetenhet i planeringen och omsorg i skötseln.

I boken Om rosor samlas såväl fakta som historia och kulturhistoria och händelser knutna till trädgårdens rosor. Allt ifrån berättelsen om Linnés lärjunge som skulle till Leyden i Holland men hamnade i Japan, varifrån han fick med sig rosenplantor. Via dramatiken kring stenrosen intill katedralen i Hildesheim, till vådan av att guida den ryske tsaren i rosengården.

Texterna illustreras av ett stort antal bilder som visar rosornas skönhet, från tidig knoppning via den förförande blomman till det skrumpna nyponet som för livet vidare.

FörfattareBjörn Forsberg 
FotografJanne Svensson
FormgivareAnnika Lyth
ISBN9789178435814
FormInbunden