Hem/Alla böcker, Design, Historia, Kulturhistoria/Konsten att tämja trä : Gemla och den svenska möbelindustrin

Konsten att tämja trä : Gemla och den svenska möbelindustrin

359 kr

Gemla Fabrikers i småländska Diö är Sveriges äldsta möbelfabrik och har upplevt det mesta av den svenska möbelindustrins utveckling, framväxt och fortlevnad. I boken Konsten att tämja trä: Gemla och den svenska möbelindustrin skildras, initierat och kärleksfullt, människorna och livet på bruksorten, det gedigna hantverket att böja massivt trä med ånga, företagandet samt produkterna och deras formgivare, från mitten av 1800-talet till våra dagar. 
Författare: Kerstin Wickman, Anders Houltz, Sara Kristoffersson, Petter Eklund

Beskrivning

Gemla Fabrikers i småländska Diö är Sveriges äldsta möbelfabrik och har upplevt det mesta av den svenska möbelindustrins utveckling, framväxt och fortlevnad. I Konsten att tämja trä: Gemla och den svenska möbelindustrin skildras, initierat och kärleksfullt, människorna och livet på bruksorten, det gedigna hantverket att böja massivt trä med ånga, företagandet samt produkterna och deras formgivare, från mitten av 1800-talet till våra dagar. Det är en historia präglad av ödesdigra bränder, konkurser och en allt hårdare internationell konkurrens men också av passionen för hantverket, traditionen och det lokala. 

Här finns bland annat historien om böjträteknikens ursprung av Kerstin Wickman, essäer om design- och kulturhistoria av Sara Kristoffersson och nedslag i svensk industrihistoria av Anders Houltz. Det är också berättelsen om bruksorten Diö, där människorna, hantverket och platsen porträtteras av Petter Eklund. 

FörfattareKerstin Wickman, Anders Houltz, Sara Kristoffersson, Petter Eklund
FormgivareMarja Pennanen 
ISBN978-91-7843-550-0
Antal sidor280
FormInbunden
Utgivningsdatum2021-10-01
Rek. utpris359 kr
Dimensioner215 x 300 mm

Ladda ner omslag