Hem/Alla böcker, Historia, Kulturhistoria/Dag Hammarskjölds Backåkra: Platsens magi och föremålens historia

Dag Hammarskjölds Backåkra: Platsens magi och föremålens historia

299 kr

Dag Hammarskjöld är kanske en av de svenskar som lämnat störst avtryck i världen. År 1957 köpte han gården Backåkra, med tanken att bosätta sig där efter sin period på FN. Idag finns Dag Hammarskjölds möbler, konstverk och personliga tillhörigheter från lägenheten i New York på Backåkra och boken ger oss en inblick i Dag Hammarskjölds liv som inte tidigare har dokumenterats.

Författare: Karin Erlandsson, Kristina Erlandsson
Fotograf: Gabriella Dahlman

Beskrivning

Dag Hammarskjöld är kanske en av de svenskar som lämnat störst avtryck i världen. Innan Dag Hammarskjöld flyttade till New York för sitt kommande FN-uppdrag bjöds han till den gode vännen Bo Beskows sommarställe på Österlen. Han blev djupt betagen av den skånska naturen och landskapet och 1957 köpte Dag Hammarskjöld 1800-talsgården Backåkra, öster om Ystad, med tanken att bosätta sig där efter sin period på FN.

När Dag Hammarskjöld tragiskt omkom i Afrika den 18 september 1961, tillföll gården enligt hans testamente Svenska Turistföreningen (STF) och Svenska Akademien. Dag Hammarskjölds möbler, konstverk och personliga tillhörigheter från lägenheten i New York kom till Backåkra. Dessa ting finns där än idag, och Backåkra drivs som ett museum över Dag Hammarskjölds liv och gärning.

Boken Dag Hammarskjölds Backåkra: Platsens magi och föremålens historia spänner över flera decennier: från det att gården byggdes på 1800-talet fram till dagens internationella mötesplats och naturupplevelse. Den ger oss en inblick i Dag Hammarskjölds liv som inte tidigare har dokumenterats.

FörfattareKarin Erlandsson, Kristina Erlandsson
FotografGabriella Dahlman
FormgivarePatric Leo
ISBN978-91-7843-547-0
Antal sidor248
FormInbunden
Utgivningsdatum2021-08-30
Dimensioner195 x 235 mm