I Hallon finns allt du behöver veta om bäret som förgyller sommarens skogspromenader. Om hur redan romarna uppskattade hallonets effekt mot olika åkommor, om odling och nya spännande sorter som sett dagens ljus. I boken finns också en mängd recept på alltifrån sylt till den godaste hallonlikören.
Hallon
129 kr
Beskrivning
Hallon växer vilt i stora delar av Sverige och att plocka vildhallon är för många förknippat med sommarens skogspromenader. I boken Hallon får vi veta att bäret som har ätits av människor i tusentals år antagligen började odlas först under medeltiden. Romarna använde hallonsirap som bot mot magåkommor och att dricka ett te på hallonblad som hjälp mot diarré eller halsont är en gammal huskur som används än idag. Hallon är lättodlade och trivs i de flesta jordar. I takt med ett ökat intresse för det som är närproducerat och nyttigt har antalet hallonodlingar ökat; både med de ljuvliga, första sommarhallonen, men också med de mera exklusiva hösthallonen. Det röda hallonet är det vanligaste men det finns även gula. Genom att korsa hallon med björnbär har också nya spännande sorter sett dagens ljus. I boken finns utöver den spännande historiken och odlingsråden också klassiska recept som peach melba och drottningsylt, men även en färggrann hallonlikör, halloncurd till afternoon tea och mycket annat som smakar sommar.
Ingar Nilsson är journalist med mat och trädgård som inriktning. Hon är en av initiativtagarna till den årliga rabarberfestivalen i Sörmland och startade även grönsaksdistributören Ekolådan.
Författare | Ingar Nilsson |
---|---|
Fotograf | Charlotte Gawell |
Formgivare | Kristin Lidström |
ISBN | 978-91-7843-541-8 |
Antal sidor | 112 |
Form | Inbunden |
Utgivningsdatum | 2021-03-05 |
Dimensioner | 170 x 230 mm |