Ia Orre är sommelier, utbildare, adjungerad lektor på restauranghögskolan vid Umeå Universitet samt mat- och vinskribent. Redan på 1970-talet väcktes intresset för ost då Ia Orre rullade ostvagnen på Restaurang Grappe d’Or i Stockholm. Efter studier och arbete i Paris blev hon källarmästare på Värdshuset Clas på Hörnet och några år senare hovmästare och sommelier på Grand Hôtel och Franska Matsalen där vinkällaren och ostarna spelade en viktig roll. Hon diplomerades som en av Sveriges första kvinnliga sommelierer på Restaurangakademien 1986 och var med och startade Svenska Sommelierföreningen. Ia Orre har ansvarat för sommelierutbildningen på Restaurangakademien och undervisar på kökschefskursen i ost och vin.  Idag är hon nära knuten till Brasserie Metropol Palais. Ia Orre har varit vinskribent flera tidningar och är sedan 1995 dryckesredaktör på ELLE mat & vin och skriver om vin, drycker, ost, choklad och resor. Ia Orre har varit permanent jurymedlem för Caseus Awards, VM i ostkunskap, i Lyon, Frankrike. År 2014 och 2015 var hon en av initiativtagarna till Ostfestivalen med enbart svenska ostar.

Foto: Christopher Hunt