Beskrivning

Ragnhild Godenius (1877 – 1966) hör till den svenska studiokeramikens pionjärer. Hon föddes i Finland men flyttade 1907 till Stockholm där hon sedan levde återstoden av sitt liv. Hennes konstkeramik är kraftfull, expressiv och färgstark, bränd i egen brännugn och olik all annan keramik i Sverige under 1900-talets första decennier. Hon blev tidigt uppmärksammad för sitt personliga konstnärliga uttryck och hyllades i pressen, men likt många andra kvinnliga konstnärer har hennes namn med tiden fallit i glömska.

Boken Ragnhild Godenius: Pionjär inom svensk studiokeramik är den första dokumentationen som kartlägger Godenius liv och gärning. Boken är rikt illustrerad med arbeten från såväl Sverige som Finland.

Märta Holkers är filosofie magister, konsthistoriker, kulturjournalist och författare med särskild inriktning på keramik och glas. Hon har medverkat i såväl dagstidningar som facktidskrifter samt gett ut ett flertal fackböcker, däribland Lisa Larson keramikerDen svenska målarkonstens historiaDe svenska antikviteternas historia samt Sven Erik Skawonius som formgivare i den svenska konstindustrin.

Per Myrehed är fotograf, utbildad vid Solna fotoskola. Verksam med egen studio i Stockholm. Särskild inriktning på måleri, skulptur, konsthantverk och antikviteter. Han har medverkat i en rad fackböcker och facktidskrifter, däribland Den svenska målarkonstens historia samt Antikvärlden. I samarbete med Märta Holkers har han också tagit bilderna till boken Sven Erik Skawonius som formgivare i den svenska konstindustrin.