Hem/Alla böcker, Konst/Kjell Nupen

Kjell Nupen

359 kr

Han ville vara en ”folkets konstnär”, så bredvid sin omfattande verksamhet med offentlig konst, var det med grafiken han ville nå ut, bli tillgänglig och älskad.

Författare: Sune Nordgren, Finn Skårderud

Beskrivning

KjellNupen_layoutDet har genom åren skrivits väldigt mycket om Kjell Nupen (1955–2014), en av Norges mest betydande nutida konstnärer, men inte så särskilt mycket om honom som grafiker. Detta trots att det var ett uttryck i hans konstnärskap som han själv värderade högt. Han ville vara en ”folkets konstnär”, så bredvid sin omfattande verksamhet med offentlig konst, var det med grafiken han ville nå ut, bli tillgänglig och älskad. Han förstod tidigt, som ovanligt ung student på Konstakademien i Oslo, grafikens teknik, och som utbytesstudent i Düsseldorf i mitten av sjuttiotalet, grafikens funktion. Att han i linje med tidens ”aktionskonst” kunde mångfaldiga ett starkt och personligt budskap. Han fortsatte att arbeta parallellt med måleri och grafik som två sidor av samma mynt i Paris, i Köpenhamn och senare i en egen välutrustad verkstad. Som två oskiljaktiga äkta hälfter, beroende av varandra. Men det var vid Ateljé Larsen i Helsingborg som han förverkligade sitt största grafiska œuvre, det som gäller hans kärlek för djuptrycket.

Kjell Nupen – Djupa spår och tydliga avtryck/Deep Marks and Lasting Impressions rymmer samtliga grafiska tryck Kjell Nupen utförde under de tjugo år han arbetade på Ateljé Larsen. Ole Larsen berättar i bokens ena text om deras samarbete.
Boken innehåller även det samtal mellan Kjell Nupen och psykiatern och författaren Finn Skårderud som publicerades i Aftenpostens magasin två dagar efter hans bortgång. Samtalet avslutas med Skårderuds fråga:
– Du målar bokstavligen mot en deadline. Har du mycket ogjort? … och med Kjell Nupens svar:
– Det är inte så mycket som är ogjort. Men det är mycket som jag skulle vilja ha fått gjort.

Boken är på svenska/norska och engelska.

FörfattareSune Nordgren, Finn Skårderud
FormgivareMats Fredrikson
ISBN978-91-7843-477-0
Antal sidor192
FormInbunden
Utgivningsdatum2014-12-15
Rek. utpris550 kr
Dimensioner230 x 295 mm
Ladda ner pressmeddelanden

Ladda ner omslag