Beskrivning

”De raka tältraderna sträcker sig ner genom en ökensänka och försvinner bort över kullarna. Långa köer bildar märkliga sicksackmönster i alla riktningar. För här köar man till allt. Kö till frukosten, kö till vattnet, kö för beskedet att man inte får resa hem idag heller. Och sen börjar matkön om igen. Att köa tre timmar för middagsmat är inte ovanligt.”

50 miljoner människor befinner sig på flykt runt om i världen. Människor som tvingats lämna sina hemländer på grund av krig och miljökatastrofer; människor som fördrivits och nu är flyktingar i sina egna länder. Bakom siffran döljer sig de livsöden vi dagligen ser fladdra förbi i nyhetsrapporteringen. Barn som förlorat sina föräldrar. Män, kvinnor och barn som svälter i misären i ett överbefolkat flyktingläger. Familjer som längtar efter att få återvända hem.

Sedan drygt ett decennium tillbaka har fotografen Anders Hansson dokumenterat flyktingars och migranters villkor världen över. Han har varit i östra Kongo där rebellstyrkornas våldsamheter tvingat folk på flykt, bevakat internflyktingsituationen i Kabul, mött flyktingar som återvänt från Iran till Afghanistan och rapporterat om Swatdalsflyktingar i Peshawar i Pakistan. Han skildrade också de överlevande vid katastrofen utanför Lampedusa år 2013. I boken Flykt presenteras ett tiotal av Anders Hanssons bildreportage.

Flykt, som är en manifestation för en human flyktingpolitik, är producerad i samarbete med Röda Korset.

FotografAnders Hansson
FormgivareChrister Strandberg
ISBN978-91-7843-434-3
Antal sidor192
FormInbunden
Utgivningsdatum2014-09-25
Rek. utpris424 kr
Dimensioner265 x 235 mm
Ladda ner pressmeddelanden

Ladda ner omslag

Provläs (öppnas i ny flik)