Hem/Alla böcker, Konst/Det nya modet – Birgit Ståhl-Nyberg

Det nya modet – Birgit Ståhl-Nyberg

249 kr

Birgit Ståhl-Nyberg (1928 1982) var en konstnär som ville göra skillnad. I kraftfulla kompositioner förmedlade hon ett Sverige i omvandling mot det moderna samhället. Det nya modet Birgit Ståhl-Nyberg skildrar hennes liv och konstnärskap. Texter av konstnären själv, Sara Lidman och Mikael Nyberg.

Författare: Mikael Nyberg, Sara Lidman

Beskrivning

Birgit Ståhl-Nyberg (1928–1982) var en konstnär som ville göra skillnad. I kraftfulla kompositioner förmedlade hennes bildvärld ett Sverige i snabb omvandling mot det moderna samhället.

I boken Det nya modet – Birgit Ståhl-Nyberg skildras hennes liv och konstnärskap, som var sprunget ur en tid där auktoriteter ifrågasattes och arbetarrörelsens ideal var en självklarhet. Hon var en skarp iakttagare och tecknade sin samtid med kritisk blick.

Birgit Ståhl-Nyberg föddes i Hammerdal, en by sex mil norr om Östersund, men sparade tidigt ihop pengar för att gå på konstskola i Stockholm. Tio år senare lämnar hon Konstakademien med dess största stipendium och inleder en konstnärlig karriär som endast varar i drygt tjugo år. Hon dör plötsligt under sin sista utställning i Stockholm. Då är hon en av landets mest betydande konstnärer.

Det nya modet – Birgit Ståhl-Nyberg är rikligt illustrerad och texterna är skrivna av konstnären själv, Sara Lidman och Mikael Nyberg.

Birgit Ståhl-Nybergs former spränger tidskapseln och räddar henne åt eftervärlden. Måns Hirschfeldt, Kulturnytt, P1

Kronan på verket blev Ståhl-Nybergs konstnärliga gestaltning på Akallas tunnelbanestation 1977. visst hade hon helt rätt om mansrollen idag måste man ju inte vara någon superhjälte om ungarna. Tack för det Birgit! Dennis Dahlqvist, Kulturnyheterna, SVT

… Hennes bilder besitter vid sidan av sitt samhällsbetraktande en närmast dansant kvalitet som gör dem mycket sevärda. Sebastian Johans, Dagens Nyheter    

FörfattareMikael Nyberg , Sara Lidman
FormgivareDonald Boström