På spaning efter Lamino

329 kr

I boken På spaning efter Lamino berättar journalisten Brita-Lena Ekström om Yngve Ekströms liv och verk, om möbelskapande i den småländska myllan och om företagandets villkor under 1950- och 60-talen. Det är en spännande resa genom en dynamisk epok i svensk formgivningshistoria och möbelindustri. En levande och varm skildring av en möbelformgivare och hans skaparkraft.

Författare: Brita-Lena Ekström
Fotograf: Jonas Sällberg

Beskrivning

Den småländske möbelformgivaren Yngve Ekström är en av den svenska designhistoriens mer framträdande profiler och hans fårskinnsklädda böjträstol Lamino har valts till århundradets svenska möbel. Swedese, det företag Yngve Ekström byggde upp tillsammans med sin bror Jerker, var ett av många framgångsrika småländska möbelföretag som såg dagens ljus under 1950-talet, en guldålder i svensk möbeltillverkning. Då skapades många av våra mest kända möbelklassiker. I boken På spaning efter Lamino berättar journalisten Brita-Lena Ekström om Yngve Ekströms liv och verk, om möbelskapande i den småländska myllan och om företagandets villkor. Det är en spännande resa genom en dynamisk epok i svensk formgivningshistoria och möbelindustri. Det är också en levande och varm skildring av en möbelformgivare och hans skaparkraft.

Det här är en andra utökad utgåva. Den innehåller ett nyskrivet kapitel om dagens tillverkning av Yngve Ekströms möbler samt en förteckning över hela hans kollektion.

FörfattareBrita-Lena Ekström
FotografJonas Sällberg
FormgivareMats Fredrikson
ISBN978-91-7843-543-2
Antal sidor224
FormInbunden
Utgivningsdatum2021-02-15
Dimensioner195 x 260 mm
Ladda ner pressmeddelanden

Ladda ner omslag