Hem/Aktuellt – Highlights, Hantverk, Alla böcker, Nyheter, Kulturhistoria/Hårresande: Våmhuskullornas hårsmycken och vandringar

Hårresande: Våmhuskullornas hårsmycken och vandringar

329 kr

Det här är historien om hårkullorna från den lilla byn Våmhus i Dalarna. Under 1800-talet begav de sig ut på arbetsvandringar runt hela norra Europa för att sälja smycken gjorda av hår. I Hårresande: Våmhuskullornas hårsmycken och vandringar, en rikt illustrerad fackbok, skildras hårkullorna och deras roll i samhället genom en historia som sträcker sig från sent 1700-tal till idag.

Författare: Ida Halling
Fotograf: Ida Halling

Beskrivning

Det här är historien om hårkullorna från den lilla byn Våmhus i Dalarna. Under 1800-talet begav de sig ut på arbetsvandringar runt hela norra Europa för att sälja smycken gjorda av hår. På så vis kunde de hålla nöden från dörren. Till på köpet gjorde de sig kända bland både ortsbefolkningar och diverse kungligheter och societetspersoner. I mitten av 1900-talet höll hantverket nästan på att dö ut, om det inte hade varit för tre kvinnors insatser för att hålla hantverket vid liv.

Hårresande: Våmhuskullornas hårsmycken och vandringar, en rikt illustrerad populärhistorisk fackbok, skildras hårkullorna och deras roll i samhället genom en historia som sträcker sig från sent 1700-tal till idag. Den berättar om hantverket med hjälp av detaljerade och konstnärligt tagna bilder på både nya och gamla hårarbeten. Utöver den historiska skildringen innehåller boken också en mängd personliga brev och anekdoter.

Ida Halling, född 1986, är frilansfotograf med inriktning på design och hantverk. Det här är en hennes första bok. Ida har alltid haft ett starkt intresse för kvinnohistoria. Hon är bosatt i Stockholm.

FörfattareIda Halling 
FotografIda Halling
FormgivareKnut Stahle
ISBN9789178435890
Antal sidor160
FormInbunden
Utgivningsdatum2023-09-25
Dimensioner209 x 275 mm mm